15 December 2008

Jullovsläsning



Mitt i helgens julstök så fastade jag i en bok som jag verkligen kan rekommendera. Boken heter Abela och är skriven av Belie Doherty. Vi får växelvis följa två unga flickors öde, Abela i Tanzania och Rosa i England.

Abela har förlorat både sin mamma och pappa och lever nu med sin mormor. När hennes morbror Thomas kommer på besök efter att ha tillbringat några år i England vill han ta med sig Abela tillbaka till England. Abelas mormor ser hennes chans att få ett bättre liv och går med på att hennes barnbarn åker tillsammans med Thomas.

Rosa liv ser helt annerlounda ut. Hon lever ett problemfritt medelklass liv tillsammans med sin mamma och drömmer om att bli konståkerska. När hennes mamma en dag berättar att hon planera att adoptera ett syskon till Rosa förstår hon inte alls varför hennes mamma vill ha ett barn till när de två har det så bra som det är.

Boken tar upp många svåra samhällsproblem som HIV, trafficking och könsstympning av flickor. Det är en berättelse som verkligen berör och det lätta och raka språket gör att den går fort att läsa. Rekommenderas verkligen som jullovsläsning.

No comments: