31 January 2011

Stjärnlösa nätter

Stjärnlösa nätter har undertiteln "en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv" och är en väldigt engagerande berättelse om tvångsgiftermål. Att unga kvinnor blir bortgifta är ingen nyhet, men att det även drabbar killar pratas det inte lika högt om. Författaren Arkan Asad har hämtat inspiration från sitt eget liv när han berättar om 19-årige Amár uppvuxen i Sverige med kurdiska rötter.

Amár hänger med sin pappa och sina småsyskon till Kurdistan en sommar för att hälsa på släkten som han inte träffat på många år. Det blir ett glädjefyllt återseende för Amár. Men snart inser han att det finns en baktanke med resan. Hans pappa har för avsikt att gifta bort Amár med jämnåriga kusinen Amina. När Amár vägrar blir han utfryst av hela familjen och till slut pallar han inte för trycket och går med på giftermålet. Bröllopet står redan nästa dag och Aminas liv ligger nu i Amárs händer. Men eftersom Amina måste ha uppehållstillstånd i Sverige åker Amár ensam tillbaka till Sverige där han ska invänta besked från myndigheterna.
Hemma i Sverige försöker Amár så gott han kan förtränga att han nu är en gift man, han festar som aldrig förr, träffar tjejer på löpande band men mår samtidigt otroligt dåligt. Han kan inte heller prata med sina kompisar eftersom han skäms något oerhört över sin situation. Istället jobbar han som aldrig förr eftersom han ju nu är försörjningsansvarig inte bara för sig själv utan även för Amina. Och hela tiden är släkten på honom om att han måste skynda på myndigheterna så att Amina kan få komma till Sverige. Trots att Amár vet att situationen är ohållbar försöker han in i det längsta förhala att Amina ska få uppehållstillstånd.

Berättelsen är skriven med ett enkelt, korthugget språk och tack vare författarens självupplevda erfarenheter är det här en väldigt intensiv och engagerande roman som jag absolut kan rekommendera.

No comments: