18 November 2008

Så många böcker, så lite tid

Igår var jag på konferens om vuxnas lärare och de nämndes en hel del böcker som jag blev sugen på att läsa. Bland andra de här:

Det är Sverige som avviker – studenter från fyra världsdelar berättar. (Göran Palm, red) Fjorton studenter vid Södertörns högskola med bakgrund i lika många länder samtalar i denna bok om vad som skiljer deras medhavda kultur från den de möter i Sverige.I dessa samtal är Sverige långt ifrån att vara det Landet Lagom som det ofta framställs som. Det är Sverige som avviker är en återkommande replik. Det kan gälla både positiva och negativa saker: I Sverige ger läraren inte eleven stryk, de vuxna har inte alltid rätt, vi visar oss nakna för varandra men samtidigt, menar studenterna, saknar vi respekt för äldre människor, liksom för religion och storfamiljer.

Interkulturellt ledarskap: förändring i mångfald (Pirjo Lahdeperä). Boken handlar om gränsöverskridande och inkluderande ledarskap - interkulturellt ledarskap - med utgångspunkt i forskning om rektorers arbete i mångkulturella skolor. Konstruktionen av förebilder och betydelsen av ledarens personliga kvaliteter är ett centralt tema. Utifrån bred, praxisnära aktionsforskning i olika skolutvecklingsprojekt ger boken tips och idéer om hur skolan kan utvecklas till en god interkulturell lärandemiljö.

Flyktingars möte med Sverige (Siv Ehn)
En bok som beskriver nyanlända flyktingars erfarenheter.

No comments: