05 November 2008

Kan du säga schibbolet?


Kalla det vad fan du vill” är en av våra mest utlånade böcker i mediateket. Nu har författaren Marjaneh Bakhtiari skrivit en ny bok ” Kan du säga schibbolet?” Denna gång har Bakhtiari gjort satir av den svenska integrationsdebatten.

Precis som förra gången handlar det om en iransk familj i Malmö. Pappa Mehrdad arbetar på universitet och debatterar gärna kring integration. Hans ståndpunkt är att allt uteslutande handlar om individens vilja och förmåga att tillägna sig det nya landets språk och kultur. Tyvärr är hans hustru arbetslös och pratar fortfarande dålig svenska. Nu vill äldsta dottern åka till släkten i Teheran. Trots att föräldrarnas tveksamhet att låta barnen åka tillbaka till de land de själva flydde ifrån så får de till sist åka. De två döttrarna får dock en helt annan kulturkrock än vad de hade väntat sig…

Detta är en bok som väcker många tankar kring klass, kultur och identitet men det är också en berättelse om en helt vanlig familj. Bakhtiari skildrar personer och miljöer träffsäkert och med stor ömhet. Boken finns att låna i mediateket!

No comments: